Védőoltások

A collie kiskutyák felnőtté válásához hosszú út vezet. Nagyon fontos az első másfél év a kölykök életében. Ez az időszak az aktív növekedés, a fejlődés, a szocializáció, a tanulás időszaka.

A fiatal szervezet az immunrendszer éretlensége miatt jóval fogékonyabb egyes megbetegedésekre, így különös figyelmet kell fordítani a megelőzésre. A prevenció mindig költséghatékonyabb és könnyebb dolog, mint a már meglévő betegség gyógykezelése.

Ezért is javasoljuk a kölyökkutyák megfelelő oltási programjának betartását. Amit természetesen mi kezdünk el. De erről picit később…

A kölyökkutyák fejletlen immunrendszerrel jönnek világra. A korai fertőzések, akár az életükbe is kerülhetnek.

védőoltásA kicsik passzív immunitása 5-10%-ban az anyaméhen belül alakul ki. Az ellenanyagok 90-95%-a pedig az anyatejjel jut a picinyek szervezetébe. Az anyai ellenanyag felszívódására nagyon kevés idő áll rendelkezésre. Mindössze a megszületés utáni 8 óra. Az immunrendszer későbbi fejlődése szempontjából pótolhatatlan ez a 8 órás periódus.

Az anyai ellenanyagok kb. 12 hetes korra bomlanak le a kis skótjuhászunk szervezetében, ezért lényeges, hogy az immunvédekezést megerősítsük mesterségesen. Az az védőoltással. A megfelelő időben történő vakcinázás, valamint a rendszeresen ismétlődő, emlékeztető oltások teszik lehetővé, hogy az immunrendszer időben felismerje a betolakodó kórokozókat, és ellenük válaszreakciót kezdeményezzen.

Oltási ajánlás:

–  6 hetesen Parvó vírus ellen monovalens vakcina  (legyengített kórokozót tartalmaz)

–  8 hetesen Kombinált vakcina (Parvó, Szopornyica, Kennel-köhögés, Leptospirózis, Fertőző-májgyulladás)

– 10 hetesen Kombinált vakcina

– 12 hetesen, (3hónap) a veszettség elleni vakcina

– 9 hónaposan  veszettség elleni vakcina

Fontos tudni, hogy ezeket az oltásokat csak egészséges kutyák kaphatják meg.

A két veszettség elleni oltás között lehetőség van egyéb oltások beadására is. Gyakori kutyás kirándulások esetén vagy kullancsokkal erősen fertőzött területen tartózkodáskor javasolt a Lyme-kór elleni védőoltás beadatása.

Az egyes oltások közötti idő minimum 2 hét. Mivel az oltást követő pár napban, az úgynevezett “negatív fázisban” még nem alakul ki a megfelelő védettség.

Ha az általunk választott minimum 8 hetes kiskutya nem rendelkezik szabályos, hivatalos és sorszámozott oltási könyvvel, microchippel és legalább egy hitelesített védőoltással, illetve féreghajtással, akkor bármennyire is megtetszett a pici, az ilyen tisztázatlan származású kölyköt inkább ne vásároljuk meg, ne vegyük magunkhoz.

Számos későbbi kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Főleg, ha még gyermek is van a családban.

A kicsik az oltásokkal egyidejűleg 3-5-7 és 9 hetesen a féreghajtót is megkapják.

A megfelelő immunválasz fenntartása érdekében az oltásokat felnőtt korban is szükséges megismételni.

Felnőtt kutyák esetén évente egyszer.