Szőrápolás

Sokszor hallok és találkozom tévhitekkel a hosszú szőrű skótjuhász kapcsán.

Ezeket igyekszem most megcáfolni:-)

Például, hogy folyton hullik a szőrük. Vagy, hogy mindennapi fésülést igényelnek. És a személyes kedvencem, hogy nem mehetnek vízbe.

Kezdjük az elején:-)

A collie szőrzete két részből áll: a durva kemény fedőszőr és puha, gyapjas aljszőr, mely vízálló réteget képez a kutya testén.

A fedőszőr nem hullik. Tekintsünk most el egy megbetegedés miatti állapottól. Természetesen vedléskor az aljszőr elválik, és akkor valóban érdemes egy héten többször is átfésülni a kutyánkat. Ahol kislány van a családban ott ezt a műveletet előszeretettel végzik, akár minden nap:-)

Tehát a hiedelmekkel ellentétben a collie szőre nem marad ott a bútoron, mint rövid szőrű társainak pl. vizsla. Amit össze szedegetni is nagy kihívás. Ha a collie-ból távozik is, akkor azt többnyire egy csomóban teszi, így könnyen felszedhető.

A megfelelő gondoskodás mindenképpen fontos. Az aljszőr kifésülése például éppen ide tartozik. Nagyon hálás lesz a kis kedvencünk, ha megszabadítjuk az elhalt szőrtől, amivel megelőzhetünk például bőr gombásodást, korpásodást. Ez viszont más fajtáknál is így van.

Egy-egy séta vagy kirándulás alkalmával sokszor hallom “jajj, de szépek, biztosan most fésültem őket”

Pedig többnyire a válasz, nem:-)

Fontos a jó táp, és a jó helyről választott kiskutya. Ez nagyban befolyásolja a szőr minőségét.

És most jön a kritikus pont. Az úszás…

Hát kérem szépen, ők bizony juhász kutyák:-) És mint olyanok, nem áll tőlük távol az úszás. Sőt! Egyik másik kimondottan szereti is. És ahogyan nekünk embereknek is, nagyon jót tesz az ízületeiknek.

Szőrápolás

Ne féljünk beengedni őket. Természetesen arra érdemes oda figyelni, hogy hol. Az erős örvényekkel teli részen inkább ne tegyük. De egy nyugodt tó vagy folyó, vagy akár tenger nagy élményt nyújt majd neki(k). Igen, a tengerben is jól érzik magukat. Bármennyire is hihetetlen még isznak is belőle:-) Természetesen annak hatásai már nem ide tartoznak:-)

Tehát a víz és úszás nem ellenségük. Viszont arra érdemes odafigyelni, hogy többször töröljük át őket, hogy ne páljon be az aljszőrzet. Nyáron ez többnyire elegendő, a hűvösebb időben egy hajszárító lehet a segítségünkre.

Amit pedig még érdemes beszerezni, ha collie-t szeretne valaki, néhány szőrápolási termék.

Fésűk, kefék

Tűkefe:

Ez a kefe az egyik leggyakrabban használatos eszköz, amely áthatol a sűrű bundán. Fontos, hogy az eszköz rozsdamentes tűből készüljön, és legyen annyira hajlékony, hogy ne törje össze a szőrszálakat. Ez a fajta kefe többféle formában és méretben készül, és érdemes belőle kisebbet és nagyobbat is beszerezni.

Sörtekefe:

A bunda alapos átfésüléséhez szükség van sörtekefére, ami dússá teszi a szőrzetet.

Fémfogú fésű:

A fésű leginkább a filcek kibontásához használatos eszköz, de a fülek alatti szőrzet és a lábak közötti szőr fésülésére használatos.

Szőrápolás

Fürdetés

Nem olyan lényeges, mint ahogy azt sokan gondolják. Persze vannak olyan esetek (kiállítás előtt, túlzott szennyeződés miatt), hogy meg kell fürdetnünk a kutyát. De semmiképpen se vigyük túlzásba, mert csak a bunda kárára megy, hiszen a kutya levedli az aljszőrét. Évente egy vagy két fürdetés még nem oldja ki a szőrt védő faggyúréteget. Ennél gyakoribb fürdetés kizárólag speciális kutyasamponokkal, kondicionálókkal történjen. A collie szőre “durva”, ezért ne használjunk szőrlágyító, a szőr struktúráját módosító termékeket.

Ami nagyon fontos, hogy fürdetés előtt mindig alaposan fésüljük ki a kutya bundáját! Fürdetés alatt használjunk kellő mennyiségű vizet, mert a dupla bunda nagyon nehezen nedvesedik át (de erre emlékezzünk a sampon kimosásakor és a szárításkor is). Töröljük meg alaposan, és szárítsuk át hajszárítóval vagy nagy teljesítményű vízkicsapatóval.