Kölyök és növendék skótjuhász kiskutyánk táplálása

A helytelen táplálás életre szóló visszafordíthatatlan változásokat, gyakran súlyos megbetegedéseket idézhetnek elő, melyeket felnőtt korban, alig vagy egyáltalán nem tudnak orvosolni. Fontos megérteni, hogy az állatvilágban az evés NEM kulináris élmény, hanem létszükséglet, életfenntartó tevékenység.

A születést követő 3-4 hétben a kölykök elsődleges és kizárólagos tápanyag forrása az anyatej, amely az újszülöttek számára az összes nélkülözhetetlen tápanyagot és az anyai immunanyagot tartalmazza.

Kiskutya etetése

 

Mindenki kicsit másképp csinálja….

Én a harmadik hét után a mamának segítve kiegészítem a táplálást, kecske tejből készült tejbegrízzel. Miért épp kecske tej? Mert a kecske tej hasonlít a legjobban az anya tej összetevőire.  4 hetes koruktól beáztatott puppy táp is szóba jöhet, egy kis főtt, ledarált csirkemellel.

Az elválasztást követően, amire szigorúan 8 hetes korban kerül sor. Legalább is nálam előbb biztosan nem! Ennek oka, hogy  éppen az utolsó héten fejlődik a legjobban a kiskutya idegrendszere. Így jó, ha ezt az időt a mamája mellett a testvéreivel tölti a pici:-)

Általában az előbb elválasztott kiskutyák, sírósabbak, nem találják a helyüket az első időkben, hiába a szerető család. Természetesen biztosan van kivétel is.

Tehát 8 hetesen, azaz 2 hónaposan új családba kerül a pici:-) Ilyenkor néhány hasznos tanáccsal látjuk el az új gazdit, gazdikat. Például, hogy 2 hónapos kórtól fél éves korig napi háromszor kapjon enni az új családtag. Ennek mértékét a kiváló minőségű tápok pl. Bosch hátoldalán jelzett útmutató segíti. És természetesen mi is:-)

Kiskutyák etetése

A táp típusát (puppy, junior, adult, stb…), mindig a kiskutya életkorához, aktuális tápláltsági állapotához válasszuk. A nem megfelelő táp sokat ronthat a skótjuhász kiskutya csontozatán, füleinek állásán, súlyán. Figyelni kell, hogy az eleség teljes értékű legyen és mindenképp vegyük figyelembe az adott kutya alapvető igényeit, mint az életkor, testalkat, méret. Fél éves kórtól a kétszeri etetés javasolt. Majd 1 éves kortól már csak az egyszeri. Természetesen a mennyiség is nagyon fontos.

Az elején bonyolultnak tűnhet, de rutinná válik hamar:-)