Kiskutya érkezik a családba

Komoly elhatározás kell, hogy magunkhoz vegyünk egy kis életet, ami ugyan úgy ahogyan egy gyermek, nem 2 napra szól, hanem amíg az égiek úgy akarják. Ez egy kutyus esetében 10-15 év, vagy akár több is.

Komoly elhatározás kell, hogy magunkhoz vegyünk egy kis életet, ami ugyan úgy ahogyan egy gyermek, nem 2 napra szól, hanem amíg az égiek úgy akarják. Ez egy kutyus esetében 10-15 év, vagy akár több is.
Mint már írtam, az én meglátásom szerint mindenkinek meg van a saját karakteréhez, lelkivilágához illő “típus”, fajta, mindegy hogyan is nevezzük. Hogy melyik is az? Ennek a megítélése, mindenkinek a saját maga dolga. Mire is gondolok…

Vannak fajta típusok, amik éppen felkapottak, ezért valaki amellett dönt, pl. legyen ez most az igen kedvelt Staffordshire terrier mert “jaj, de cuki”.

Bizony, nagyon cuki, ahogyan minden kis kutya , kismacska, kiskacsa, kisállat 🙂 cuki.
Viszont a kiskutyából egyszer csak nagy, vagy nagyobb kutya lesz, és már nem annyira cuki, ellenben egy egyéniség. Egy ilyen kutya mellé igen is egy “erős kezű” gazdi való. Persze mikor ezt elmondják neki, hogy jól gondolja meg mert…, akkor hirtelen mindenki erős kezű gazdinak gondolja magát. “Persze, majd én így meg úgy…”

Majd kiderül, hogy még sem képes tanítani, nevelni, érteni az új családtagot. Holott a kutya ezt igényelné is.
Szeressünk az otthonunkba, családunkba kutyát, vagy bármilyen állatot, csak gondoljuk át, és kérdezzük meg magunktól, kezünket a szívünkre téve, hogy “MILYEN IS VAGYOK ÉN?”

Milyen az életvitelem, milyen lelkületű vagyok, miket szeretek csinálni (sport, kirándulás, stb…)
Nekem szerencsém volt, mert én éreztem, hogy nekem a Collie az ideális fajta. Ha valaki bizonytalan, de felteszi magának ezt az egyszerű kérdést, és átgondolja a dolgokat rá fog jönni melyik kutyus való hozzá 🙂
Ez nagyban megkönnyíti majd a nevelést, és nem is gondolnánk milyen összhang alakul majd ki.

Szóval tegyük fel, hogy tudjuk ki is lesz a társunk a következő 15 évben 🙂
Néhány átalakításra, vagy is inkább elővigyázatosságra szükség lesz otthon 🙂

Egy kölyök kutya felfedez…:-), MINDENT 🙂

És ez így van jól!

Nem vagyok annak a híve, hogy pakoljunk el mindent a közeléből.  Nem-nem kedves gazdi, itt következel TE!

Tessék megtanítani, hogy mit szabad és mit nem. De egy két dolog az első időkben segítséget adhatnak majd.

Például, ha szőnyeg van a szobában,…

Szobatisztaság kérdése….

…akkor azt az első időben érdemes lesz felszedni. Ugyan is a kicsi még nem tudja visszatartani a pisit és előfordulhat, hogy a nagyitól megörökölt, imádott szőnyeget baleset éri 🙂 Időbe telhet, mire kutyusod szobatiszta lesz. Eleinte kb. kétóránként, naponta hat alkalommal ürítenie kell, rendszerint az etetés vagy alvást követően. Figyeld a kiskutyát, s, ha látod rajta a jeleket, hogy ki kell mennie, vidd ki, várd meg, amíg elvégzi a dolgát, majd dicsérd meg nagyon :-), ezzel tudatosítva benne, hogy valami jó dolgot csinált.
Ha már működik a szobatisztaság a szőnyeg ismét visszakerülhet a helyére 🙂

Kezd meg a szocializációt mielőbb!
A szocializáció részeként új helyek, dolgok, emberek és más állatok megismerésére is sort kell keríteni. Elsőre sok dolog ijesztőnek tűnhet a kicsi számára. Mint például a porszívó, vagy esernyő vagy épp a lépcső. Próbáljunk meg természetesen viselkedni, ha ő valamitől megijed. Nem az a jó megoldás, ha elkezdjük ölbe kapdosni és gügyörészni, hogy nincs semmi baj. Pontosan az ilyen ebekből lesz később a mindenre és mindenkire ugató, támadó, ideggyenge kutya!

Viszont egy nyugodt, magabiztos kisugárzás a gazdi részéről csodákra lesz képes. A kicsi hamar rá fog jönni, hogy nincs mitől tartania. De ez nem csak az otthonunkban lesz így. Az utcán is számtalan új dologgal fog találkozni. Útmutatásoddal azonban fokozatosan hozzászokik majd mindenhez, elfogadja a különböző hangokat, zajokat. Így felcseperedve teljesen természetes lesz számára a városi forgalom zaja vagy a járókelők jelenléte.

Fontos, hogy ne csak a vele egykorú négylábúakkal bandázzon 🙂 Ismerkedjen idősebb kutyusokkal, azoktól is rengeteg mindent fog elsajátítani. Például a “tiszteletet” Az idősebb kutyusok ugyan is nem feltétlenül szeretik, ha egy kölyök kutya ugrál rájuk, nyalogatja őket. Viszont ezen kapcsolatok is fontos részét képezik a szocializációnak.

Mint írtam, nem vagyok híve, a mindent pakoljunk el a kicsi elöl így, a lakásban található kábelek is ide tartoznak. Ezekkel a kicsinek meg kell tanulnia együtt élni. Nem szétrágni. Tehát az első időkben erre nagy hangsúlyt kell fektetni. Legyen olyan játék, amit rághat. Nem kell méregdrága játékokat vásárolni, ugyan is a kiskutya mindenben megtalálja a játékot. Pl. egy üres pet palack nagyon csábító számukra. Vagy akár egy apró kövekkel megpakolt palack. Csak annak hangját bírja elviselni a kedves gazdi 🙂 A kutyák egyébként imádják, saját tapasztalat 🙂

Elérhető magasságban lévő szobanövények…

Persze a kiskutya azonnal kiszúrja majd és “játszana” vele, ami az ő esetében valószínűleg a megrágcsálom kicsit, fogja jelenteni:-), ha nem mérgező a növény, akkor maradjon szépen a helyén. Ne pakoljuk el, inkább tanítsuk meg a kis szőrös gyermekünket arra, hogy mit szabad és mit nem. Ez hosszútávon is nagyon kifizetődő lesz majd. “A gazdi szava szent és sérthetetlen” lesz. Így nyugodtan és biztonságosan közlekedhetünk majd vele bárhol.

A fegyelmezés, engedelmesség nem egyenlő a terrorban tartással!!!

A kutya ne azért fogadjon szót, mert fél! Hanem mert tudja, hogy ő a falka tagja, és tudja ki ki után következik. A legtöbb kutya, a collie kimondottan ilyen, szeret “dolgozni”, így nem problémának fogja fel a tanítást, hanem élménynek. Egy közös munkának.
Az alapokat mindenképp érdemes megtanítani, ül, fekszik, és ami szerintem a legfontosabb a behívás.
Mi kell mindehhez? Türelem, következetesség, és…

…Jutalmazás:

Ez egy nagyon fontos momentum. Az első néhány hét során úgy tűnhet, a kölyök többet rosszalkodik, mint amennyit jól viselkedik. Hááát…, most mondhatnám, hogy ez nincs így, de akkor hazudnék 🙂 Bizony nagy csibészek ám 🙂 Viszont még így is fontos, hogy jutalmazd minden alkalommal, amikor jót csinál. Nem kell teletömni juti falattal, de egy kis virsli és mellé egy kedves szó és érintés, felcsigázza majd, és tettre késszé teszi egy újabb jó cselekedetre és jutalmazásra 🙂

Ez segíteni fog neki abban, hogy megértse, mi a helyes viselkedés, ami pedig felgyorsítja a tanulási folyamatot is. Nem ajánlatos kivárni, hogy rossz tevékenységgel hívja fel magára a figyelmedet 🙂 Az utolsó és szintén nagyon fontos dolog lesz majd a…

…Következetesség:

Az egyik legjobb dolog ,amit megtehetsz a kölyök nevelése során az, hogy következetes maradsz. Ha egyszer megdicséred valamiért, amit tett, ne felejtsd el legközelebb is megdicsérni. A kölyök hozzászokik ehhez, és könnyebben megérti, megjegyzi, hogyan is működnek a dolgok új otthonában 🙂

Ha a járda szélén megálltok, akkor minden járda szélen tegyétek, így idővel összekapcsolja a kis buksijában, hogy nem kelünk csak úgy át az úton:-) “Sajnos” a kölyök kutyusok gyorsan felnőnek, de abban a néhány hónapban, annyi emléket, élményt adnak nekünk, hogy érdemes megörökíteni, így mindig legyen kéznél egy fényképezőgép vagy telefon, hogy ezeket a mókás pillanatokat megörökíthessétek. Később nagyon jó lesz újra visszanézni.
Büszkeséggel tölt majd el benneteket, hogy magatokhoz vettetek egy kis életet, akit annyi mindenre megtanítottatok.

És akitől higgyétek el sok mindent tanultok majd ti is 🙂

Látjátok majd miből lett a cserebogár 🙂