Fogápolás

kutya fogkő eltávolításHa valamit akkor azt tudjuk mi emberek, hogy a fogainkra nagyon kell vigyáznunk. Nem csak esztétikai okai vannak ennek, hanem egészségügyi és táplálkozási. Kis kedvenceinkre ez ugyan úgy vonatkozik. Nekik is csak egy tejfogsor és egy csontfog rendszert adott a természet.
A fogápolásról azért gondoltam, hogy érdemes írni, mert nem igazán értek egyet a mindenért elaltatjuk a kutyát dologgal. Többek közt egy fogkő levétel miatt.
Nyilván vannak esetek, amikor már nincs más választás. De egy, ne várjunk addig, amíg már olyan beavatkozásra van szükség, amit magunknak sem kívánnánk. Kettő, létezik nem altatásban végzett fogkő eltávolítás, és bátran mondhatom, nem egy nagy dolog és igen is fájdalom nélkül “túléli” a kedvencünk.
Az egyetlen egy dolog, amivel segíthetünk a nem altatásban elvégzett fogkőlevétel szakemberének, hogy könnyebb dolga legyen. Az az, hogy hozzászoktatjuk a kutyánkat a szájüregében “turkáláshoz” 🙂
Egy kiállítási kutyának ez nem egy nagy dolog. Hiszen kiskorától kezdve a bíró belenéz a szájába, megnézi a fogait, az állkapocs záródását. De ez nem túl bonyolult feladat. Otthon is simán elvégezhető. Időnként nyissuk ki kedvencünk száját, nézegessük meg a fogait, érjünk hozzá az ínyéhez. Nem tudom, hogy ezt csak az enyémek élvezték kicsiként :-), vagy másoké is. De tényleg nem egy tragikus “játék” ez. A későbbiekben sokat segít majd.
Számomra az altatás nem egy jó dolog…Mindenki tudja, hogy sok negatív dologgal járhat. Főleg egy idős kutyus esetén.
Az is tévhit, hogy csak az altatásban végzett fogkő eltávolítás a tuti.
Mivel akkor lehet rendesen kiszedni az íny alatt lévő lerakódást. Nem mellesleg nem egy olcsó dolog.
A “Videók” menüpont alatt épp az egyik, 8 éves kutyám, élete első fogkő eltávolítása látható.
Minden kutya fajta más, minden kutya nyáltermelődése más, így igen én szerencsésnek mondhatom magam Mirus esetében, akinek 8 év után kellett beavatkozni, mert az addigi trükkök már csődöt mondtak 🙂 És ne ijedjünk meg, ha a “kezelés” után kicsit véres lesz a szájüreg, ez teljesen normális.
A trükkökről és a fogkőről részletesebben a továbbiakban olvashattok.

Mi is a fogkő…?

kutya fogkő

A fogkőképződés elhúzódó folyamat, amely előbb vagy utóbb majdnem minden kutyát utolér. A következménye lehet fájdalmas fogínygyulladás és fogágybetegség, a legrosszabb esetben pedig a fog elvesztése és a csont sorvadása.
A fogkő szilárd, sárgás-barnás lerakódás a fogakon, melyet sem öblögetéssel, sem fogmosással nem lehet eltávolítani. Fogkő akkor keletkezik, ha a nyálban lévő ásványi sók kicsapódnak a foglepedékben.
A lepedék puha lerakódás, mely nyálból, ételmaradékból, baktériumokból és ezek anyagcsere-termékeiből áll. Ezek a lerakódások az ásványi sókkal vegyülve szép lassan megkeményednek. Maga a fogkő nem okoz gyulladást, az érdes felületen megtapadó baktériumok azonban igen. Ezek anyagcseretermékei, melyek savakat tartalmaznak, megtámadják a fogakat és a fogínyt. A kutyáknál és macskáknál különösen sok fogkő képződhet a nyálmirigyek kivezető csövei környékén; vagyis az alsó állkapocs met¬sző-fogainak belső oldalán és a felső állkapocs külső részén.
A fogkő mennyisége különböző tényezőktől függ, például a nyál mennyiségétől, a fogak egymáshoz viszonyított helyzetétől, de a száj baktériumflórájának összetételétől is. Azoknál az állatoknál, amelyek örökölhették az erre való hajlamot, különösen oda kell figyelni az alapos fogápolásra. Fajtánként változik a fogkőre való hajlam.
A fogkő egyik következménye a fogágybetegség, egy baktériumok okozta gyulladás, mely visszafordíthatatlan károkat okozhat a szájüregben. Ha ezt a gyulladást nem kezeljük, előbb-utóbb már csak az állatorvos marad, aki azután mechanikus úton távolítja el a fogkövet, legtöbbször altatásban. A legrosszabb esetben az orvos kénytelen az egész fogat kihúzni. Az állat korának előrehaladtával, valamint szervi megbetegedések esetén az altatás azonban gyakran nagy kockázatot jelent.

Fogíny gyulladás:
Fájdalmas és veszélyes

A fogkő fogínygyulladást idézhet elő, mely kedvencének nagy fájdalmat okoz és ennek eredményeképpen kutyája étvágytalanná válhat.

A fogínygyulladás megtámadhatja az állkapocscsontot, ezen felül fogvesztéshez – mely egyes esetekben akár az egész fogsort érintheti – is vezethet. Ezért kell mindenképpen kezelni a fogínygyulladást. Ezen felül azok a baktériumok, amelyek a fogkövet okozzák, átkerülhetnek a szájüregből az erekbe, így a belső szerveket, például az állat szívét is károsíthatják.

Szájszag

Vannak kutyusok, akik kifejezetten szeretik puszilgatni a gazdit. Esetleg gyerek van a családban? A legjobb játszópartner a kisgyerek. Aki közelebb is van a kutya szájához, és természetesen a kutyus is szereti a kis embert így ezt puszival jelzi is. Én azt mondom nincs is ezzel semmi baj. HA!
A kutya szájürege egészséges!
A szájszagot ugyan is, a lepedékben vagy a fogkőben lerakódott baktériumok okozzák.
A szájszag nemcsak kellemetlen mellékhatás, hanem kezdődő vagy meglévő betegséget is jelezhet. pl. szívbelhártya és vesegyulladás.

Előzzük meg a fogkő kialakulását

Manapság átvettük minden felett az irányítást. Ahogy a kutya szokásai felett is. Táplálékaikat egyedül mi határozzuk meg, kizárva ezzel ösztönös táplálékválogató reflexüket. Különösen káros lehet a fogak állapotára az állandó nedves, pépes táplálék etetése. A konzervek és húspépek, amelyeket csak nyelni kell, evés után, vastag lepedéket képeznek. Ha a kutya nem szívesen rág, fogai sem tisztulnak meg. A rágás a kutya fogmosása! NE adjunk kedvencünknek sokszor csontot. És most nem egy csirkecomb csontjáról beszélek, amit könnyedén kettéharap. Ugyanis a fog a folyamatos csontrágástól hamar túlkopik, a fogbélüreg megnyílik, és észrevétlenül elfertőződik, majd súlyos panaszokat okoz. Táplálkozás-élettanilag sem helyes a csont etetése.

Trükkök

Mivel én Skótjuhászokat (Collie-t) tartok, és mint olyanok nem a legkisebb termetűek, így a nagyobb kutyáknak való praktikákat fogom megosztani. Ami nekünk bevált a jóóó nagy cupákos csont. A hentesnél lehet néhány száz forintért vásárolni. De itt leszögezném, hogy NEM minden napos “használatra” Időnként…, fél évente egyszer.
Ezzel órákig képesek elbíbelődni. Küzdenek vele rendesen, de éppen ezért hatékony is.
A reklámokban láthato Denta….dolgok…, hááát, az én kutyáimnak egy harapás és már le is nyelték.
Egyetlen dolgot találtam, ami valóban hatékony. Az pedig a süni 🙂 Whimzees a pontos neve. Különböző állatka formájú rágóka.
Süniről azt kell tudni, hogy különböző méretekben kapható. Természetesen a kutya méretének, fajtájának megfelelőt válasszuk.

 

Ha pedig úgy érezzük, hogy kutyánk nyáltermelődése és a szájüreg kialakítása azt kívánja, menjünk el szakemberhez, aki megtisztítja kedvencünk fogait a lepedékektől. A weboldal alján található a “barátaink” között Fehér Viktória elérhetősége. Nagyon jó szakember. Ha egy Staffordshire terrier kutya száját rendbe tudja tenni, akkor más kutyákét is 🙂