Felnőtt kutyák etetése

A Collie etetése

A collie étrendje nem sokban különbözik a többi kutyáétól, azonban néhány fontos dolgot nem árt tudni az új gazdiknak.

Ellentétben például a tacskóval vagy a basset hounddal a collie-kölyköknek minimális a kálcium szükségletük. A plusz ugyanis a kutya fülébe megy, és könnyűvé, állóvá teheti. Ha a kutya megfelelő ételt kap, nincs szükség a kalcium pótlására.

De mi a megfelelő etetés?!

Nem vagyok semmi jónak elrontója. Ha arról van szó, hogy valaki főzni szeretne a kutyájának. De sajnos az a tapasztalat, hogy ennek a vége mindig az elhízás. Szeretetből adok neki ebből meg abból, és igazából mindenből:-) Ráadásul sokat.

Plusz, a házi koszt sokszor nem nyújt megfelelő tápértékben gazdag ételeket. Arról nem is beszélve, hogy mi emberek teljesen más ízeket szeretünk (vegyük például a sós ételeket! A kutyának a miénkhez képest jóval alacsonyabb a só igénye, mivel ő nem izzad, csak párologtat.) A sós ennivalóra pedig sokat iszik.

Semmi baj, az én kutyáim is esznek zöldséget, gyümölcsöt. És igen, előfordul, hogy az éppen aktuális ebédből is csurran cseppen, de akkor az esti etetésnél ezt igen is figyelembe kell venni. És csökkenteni az adagot. Becs szóra mondom, nem fognak éhen halni:-)

Apropó, egy felnőtt collie-nak egy nap elegendő egyszer enni adni. Én az esti etetést preferálom, mikor nyugalom van és a vacsi után már nincs futás, aportírozás stb. Mive az nem túl egészséges egy nagyobb testű kutya esetén, a legrosszabb esetben akár bélcsavarodást is kaphat. De természetesen mindenki akkor etet, amikor ő jónak látja. A napi adagot egyébként két részben is megkaphatja a kutya, de inkább mindig a séta után. Idősebb kutyusoknál inkább ez a bevált szokás, mivel lassabb az emésztésük.

Egy szuka kutyus súlya 20-21 kg, a kanoké 25-27 kg. Próbáljuk ezt tartani, az ő érdekükben! Sem az ízületeiknek sem pedig a szívüknek nem teszünk jót, ha “túlkondícionált” a kutya.

A collie általában nem eszik sokat, hetente nagyjából két kg tápot fogyaszt el.

A konzervvel való etetést maximálisan ellenzem!

Tele vannak ízfokozóval, tartósítószerrel. Természetesen egy nagyon idős foghiányos kutyánál, vagy épp cicánál nincs más megoldás, esetleg egy szájüregi műtét után szintén. De addig amíg ilyen állapot nem áll fenn, addig hagyjuk, had használja a fogait a kedvencünk:-)

Kevesebb fogköve lesz és az állkapocs is erősebb marad a normális rágástól. Így, aki elfogadja a tanácsom, az száraz táppal etet. Természetesen minőségi száraz táppal.

Egyszerűbb, olcsóbb, és kiegészíteni még mindig ki lehet egy kis májkrémmel vagy kefírrel.

A kiskutyák etetésére más vonatkozik.

Ami szintén megtalálható az oldalon.