A Collie

A hosszú szőrű skót juhászt, más néven Collie-t sokan a világ legszebb kutyájának tartják.

A hosszú szőrű collie a Brit szigetek legismertebb és legnépszerűbb juhászkutya fajtája. A fajta történetében az jelentette a fordulópontot, amikor 1860-ban Viktória királynő beleszeretett a fajtába és hazavitt néhány példányt a windsori királyi kennelbe. A gazdagok versengtek a legszebb példányokért, még Amerikában is.

Elegáns, kecses megjelenése, gyönyörű szőrzete valóban szemet gyönyörködtető látvány. A fajta specialitása a különleges alakú fej. Az egyedi, szép arckifejezés teszi a Collie-t a legszebb kutyafajtává. A Collie külleme elegáns és méltóságteljes. Rugalmas és energikus kutyák. De kiválóan maradnak helyben, ha a helyzet, vagy épp a gazdi úgy kívánja.

A fajta tulajdonságairól bővebben itt: A hosszú szőrű collie, angol nevén Rough Collie Standard

Ráadásul ez a kutyafajta nemcsak szép, hanem igazán intelligens is. Kitűnő felfogókészsége gyors taníthatósága sokféle feladat elvégzésére teszi alkalmassá.
Szeretnek “dolgozni”.

A collie játszótársa

A Colliek igazi társasági kutyák. Más háziállatokkal is jól kijönnek.
A gyerekekkel kedvesek, türelmesek, néha már túlontúl is:-)
Igen erős bennük a védelmezésükre való hajlam. Óvatosak velük és vigyáznak rájuk. Az ismerősöket és a szívesen látott vendégeket barátságosan fogadják. Ha viszont idegent vesz észre, akkor éberen figyel és meg is védi a család otthonát, főleg akkor, ha egyedül van.

Némelyik kifejezetten szeret úszni, és, ahogyan nekünk embereknek is, az ő ízületeiknek is kimondottan jót tesz. A szőrzet ápolása sem egy borzasztó feladat, ha valaki tudja mikor, mit, hogyan. De ebben természetesen mindig segítünk:-)

A kutyafajta egyik nagy előnye az, hogy nem hajlamos elcsavarogni séta közben. Nem hagyja el territóriumát, és póráz nélkül sem távolodik messzire gazdájától. Maximálisan meg lehet benne bízni. A collie a lakásban nyugodtan viselkedik. Természetesen egy lakásban tartott kutyának, mindegy milyen fajta biztosítani kell a mozgást.

Mindenkinek ajánlom ezt a fajtát, akik szeretnek kirándulni, sportolni, nagyokat sétálni, és időnként nyugodtan pihenni.